Rokitnik zwyczajny to krzew o szarozielonych liściach i drobnych pomarańczowych owocach. Jego naturalnym rejonem występowania jest Azja - głownie rejony Syberii i Chin. Można go jednak spotkać także, w Polsce, np. nad morzem. :)
Naturalne siedliska rokitnika zwyczajnego są pod ochroną, ale tę roślinę można uprawiać samodzielnie, w przydomowym ogródku. Czy warto? Z całą pewnością. Zaraz postaram Was do tego przekonać!
ZALETY SPOŻYWANIA ROKITNIKA
- Rokitnik to źródło odporności. Już w 100 g tego owocu znajduje się nawet 1500 mg witaminy C! Wystarczy, więc łyżeczka soku z jego owoców, aby dostarczyć do organizmu dziennej dawki zapotrzebowania na tę witaminę.
- Witamina C poprawia nie tylko odporność, ale jest również niezbędna do produkcji kolagenu, który z kolei przyczynia się do budowy i wzmacniania tkanki chrzęstnej.
- Za pomarańczową barwę owoców rokitnika odpowiadają karotenoidy, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zabijają wolne rodniki czyhające w naszym organizmie i powstrzymują rozwój infekcji oraz stanów zapalnych.
- Owoce rokitnika zawierają również olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
- Rokitnik to także bogate źródło witaminy E i K oraz flawonoidów. Są one silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu przyśpieszają procesy regeneracyjne skóry i opóźniają powstawanie zmarszczek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu, jeśli chcesz podzielić się ze mną jakąś opinią, zadać pytanie albo zasugerować jakiś kolejny temat, napisz to w komentarzu.