Oto i jest: nowy post związany, z jakże znienawidzonym przez większość kobiet słowem - DIETA!
Obserwując jednak media społecznościowe, a także swoich znajomych, rodzinę i klientki zauważyłam, że tendencja zaczyna się zmieniać. Wciąż powoli, bo jednak dieta kojarzona jest przez nas głownie z wyrzeczeniami i brakiem wytrwałości. Ale coraz częściej dieta uważana jest po prostu za dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, które w naturalny sposób wspomagają organizm w zależności od aktualnych potrzeb.
Obserwując jednak media społecznościowe, a także swoich znajomych, rodzinę i klientki zauważyłam, że tendencja zaczyna się zmieniać. Wciąż powoli, bo jednak dieta kojarzona jest przez nas głownie z wyrzeczeniami i brakiem wytrwałości. Ale coraz częściej dieta uważana jest po prostu za dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, które w naturalny sposób wspomagają organizm w zależności od aktualnych potrzeb.
Idąc więc za ciosem i obserwując zeszłoroczne trendy: smothies, bezglutenowe ciasta itp., postanowiłam poszperać na temat trendów jedzeniowym w roku 2016. Oto co udało mi się ustalić. :)
Zdrowy makaron: ale nie taki razowy czy pełnoziarnisty - owszem jest zdrowszy od zwykłych pszennych klusek, ale jest też już passe. W tym roku na talerzach będzie królował makaron zrobiony z... warzyw. Prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy użyć np. obieraczki by z marchewki, cukinii lub batata wyczarować kolorowy i zdrowy makaron. Nada się idealnie do waszych ulubionych sosów np. carbonara czy bolognese.
Avocado: bogate w naturalne tłuszcze i witaminy jest bardzo pożywnym i zdrowym owocem. Nic więc dziwnego, że będzie królowało na talerzach w 2016 roku. Dodatkowo można je wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko w plasterkach na kanapki, do sałatki czy jako składnik smoothies. Avocado jest także podstawą pasty zwanej Guacamole - hiszpańskiego przysmaku, który nadaje się do wykorzystania jako dip i dodatek do kanapek.
Kalafior: nie wiem jak was, ale mnie nieźle zdziwiło to odkrycie. Stary, poczciwy kalafior, którym mama i babcia męczyły mnie w dzieciństwie, powraca w blasku fleszy i staje się jednym z najmodniejszych warzyw 2016 roku. :) W dodatku wykorzystywany jest w niebanalny sposób, ponieważ za jego sprawą możecie zrobić całkiem dietetyczną pizzę! Zdziwieni?
Tłuszcze tak, cukier nie!
Można powiedzieć, żeby krótko podsumować najnowsze preferencje osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Co to oznacza?
Przestajemy obsesyjnie bać się tłuszczu. Oczywiście mówię tu o zdrowych, dobrych tłuszczach roślinnych. Pamiętajcie, że najważniejsze w diecie jest odpowiednio zbilansowany dobór składników, dlatego warto w kuchni używać oleju rzepakowego, oleju kokosowego, oleju lnianego albo zwykłej oliwy w oliwek.
Unikajcie natomiast produktów fat free lub 0% tłuszczu. Mimo, że wyglądają na produkty dietetyczne, czyli teoretycznie zdrowe, niestety zawierają tyle sztucznych ulepszaczy, że lepiej nie ryzykować swoim zdrowiem.
Co do cukru... niestety nie mam dobrych wiadomości, nikt nie stwierdził, że jest pożądany w diecie. Dlatego najlepiej ograniczyć ciastka, cukierki, batoniki itp. Lepiej przestawcie się na naturalne słodycze np. świeże lub suszone owoce, orzechy w gorzkiej czekoladzie (możecie je robić sami), daktyle, miód, kakao. :)
Jak podobają Wam się takie trendy żywieniowe? Przyznam szczerze, że niektóre przepisy wypróbuje na pewno. Nie wiem tylko jak mój narzeczony zareaguje na takie nowatorskie kombinacje.:D
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu, jeśli chcesz podzielić się ze mną jakąś opinią, zadać pytanie albo zasugerować jakiś kolejny temat, napisz to w komentarzu.