Dzisiaj
troszeczkę o zdrowym odżywianiu, czyli dlaczego definitywnie
zamieniłam cukier na miód!
Dlaczego
cukier jest niezdrowy?
Cukier
składa się w 99% z sacharozy i jest źródłem pustych, łatwo
dostępnych kalorii. Nie ma żadnych dobrych składników odżywczych,
witamin ani minerałów. Sprawia, że tyjemy, a do tego osłabia
kości.
Postaw
na zdrowy miód
Miód,
w przeciwieństwie do cukru, zawiera białko, składniki mineralne
(jod, fosfor, magnez, żelazo) oraz witaminy (B i C). Oprócz
sacharozy zawiera także glukozę i fruktozę.
100
g cukru dostarcza 405 kcal, natomiast miodu pszczelego 324 kcal.
Lepiej słodzić miodem, który do tego jest bardziej słodki, więc
używamy go mniej.
Miodu
używam do słodzenia herbaty, kawy, a nawet rozpuszczam go w wodzie.
Nawet do ciast dodaję miód zamiast cukru. Gdy jest dość rzadki
uważam tylko, żeby dodać odrobinę mniej innych składników
mokrych.
Miód
pomaga również w przeziębieniu – pamiętajmy tylko, żeby nie
dodawać go do zbyt gorącej herbaty, musi mieć maksymalnie około
40 stopni, ponieważ w 50 stopniach miód straci swoje właściwości
lecznicze.
A
wy używacie cukru, miodu, czy może innych sposobów słodzenia? :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu, jeśli chcesz podzielić się ze mną jakąś opinią, zadać pytanie albo zasugerować jakiś kolejny temat, napisz to w komentarzu.