Często jest tak, że nie mamy czasu albo pomysłu na wykwintne śniadania, ale coś zjeść przecież trzeba. Wtedy, zamiast po tradycyjne kanapki, warto sięgnąć po owsiankę. Płatki owsiane są bardzo zdrowe – zawierają dużo przyswajalnego białka i betaglukanów, które obniżają poziom cholesterolu. W ten sposób dbają o nasze serca. A dodatkowo można podawać je w naprawdę różnych kombinacjach. Po moich ostatnich kuchenno-śniadaniowych eksperymentach odkryłam, że owsianka naprawdę nie musi być nudna, a w dodatku jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Dlatego warto jeść ją często! Dziś pokażę Wam przepis na jedną z moich ulubionych, czyli owsiankę kokosowo-pistacjową.
Owsianka kokosowo-pistacjowa
* ½ szklanki płatków owsianych
* 1 mała puszka mleka kokosowego
* 1 szklanka wody
* syrop klonowy
* miąższ z ¼ laski wanilii
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* kilka obranych pistacji
Przygotowanie:
1. Wodę, mleko kokosowe, płatki owsiane, wiórki i wanilię wymieszaj w rondelku.
2. Gotuj około 10 minut na małym ogniu do czasu, aż płatki będą miękkie.
3. Dodaj trochę syropu klonowego, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
4. Gotową owsiankę wyjmij do miski i posyp pistacjami. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją ususzonymi płatkami róży albo garścią świeżych borówek.
Płatki owsiane możesz też zamienić na kaszę jaglaną. Tylko wtedy pamiętaj, żeby najpierw dwa, trzy razy przelać surową kaszę wrzątkiem, dzięki czemu straci gorzki posmak. A potem ugotuj ją w wodzie, dopiero później mieszając z mlekiem kokosowym. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu, jeśli chcesz podzielić się ze mną jakąś opinią, zadać pytanie albo zasugerować jakiś kolejny temat, napisz to w komentarzu.