Rokitnik - owoc młodości i piękna

Rokitnik zwyczajny to krzew o szarozielonych liściach i drobnych pomarańczowych owocach. Jego naturalnym rejonem występowania jest Azja - głownie rejony Syberii i Chin. Można go jednak spotkać także, w Polsce, np. nad morzem. :)


Naturalne siedliska rokitnika zwyczajnego są pod ochroną, ale tę roślinę można uprawiać samodzielnie, w przydomowym ogródku. Czy warto? Z całą pewnością. Zaraz postaram Was do tego przekonać!




ZALETY SPOŻYWANIA ROKITNIKA
  • Rokitnik to źródło odporności. Już w 100 g tego owocu znajduje się nawet 1500 mg witaminy C! Wystarczy, więc łyżeczka soku z jego owoców, aby dostarczyć do organizmu dziennej dawki zapotrzebowania na tę witaminę. 
  • Witamina C poprawia nie tylko odporność, ale jest również niezbędna do produkcji kolagenu, który z kolei przyczynia się do budowy i wzmacniania tkanki chrzęstnej. 
  • Za pomarańczową barwę owoców rokitnika odpowiadają karotenoidy, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zabijają wolne rodniki czyhające w naszym organizmie i powstrzymują rozwój infekcji oraz stanów zapalnych. 
  • Owoce rokitnika zawierają również olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
  • Rokitnik to także bogate źródło witaminy E i K oraz flawonoidów. Są one silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu przyśpieszają procesy regeneracyjne skóry i opóźniają powstawanie zmarszczek.
Warto jednak pamiętać, że owoce rokitnika NIE SĄ JADALNE! Można jedyni spożywać przetwory,jak  np. dżemy, nalewki, soki. Mają one ananasowy posmak. Rokitnik można także przyjmować w postaci suplementów diety. Ja jednak postanowiłam na bardziej naturalne metody i kupuję sok z jego owoców. Polecam. :) Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. 


Komentarze